Kycklingpasta


Chokladtårta med hallonmousse


Ägg
Socker
Mjöl
Potatismjöl
Bakpulver
Kakao
Man behöver tre lika stora glas
Sätt ugnen på 150-175 grader (varmluftsugn brukar behöva det lägre gradtalet)
Utgå alltid från äggen och knäck dessa i ett glas först. För att få en hög och fin botten (cirka 11-15cm hög) brukar jag använda så här många ägg per form:
Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg
Vid större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter.
Vill du inte ha en fullt så hög tårtbotten så kan du halvera antal ägg.
Tillbaka till beskrivningen:
Efter att ha knäckt äggen i första glaset så mäter du sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp 1/3 Mjöl, 1/3 Potatismjöl och 1/3 Kakao. Jag brukar inte var så jättenoga utan använder ögonmått.
Vispa ägg och socker i en skål. Låt det bli riktigt vitt och pösigt så vispa extra länge. Blanda i mjölblandningen och bakpulver.
1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg
Rör om och se till att det är väl blandat. Smörj en form med smör eller olja samt bröa med exempelvis ströbröd, mannagryn, mjöl eller kokos. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen.
Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg osv
Det är väldigt varierande på ugn vilket gör att det är svårt att sätta exakta tider. Ett tips är att sätta klockan lite innan första sluttiden (beroende på antal ägg) för att sedan testa med en provsticka. OBS: Öppna aldrig ugnen under de första 20 minutrerna då tårtbotten lätt sjunker ihop då.
Låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på galler och lägger bakduk över.
Sedan fyllde jag tårtbottnen med hallonmousse, åååh va gott det blev, hallon och choklad är ju en perfekt kombination!
Hallonmousse
ca 250g hallon
1 dl gelésocker multi
2-3 dl grädde
Mixa hallonen och pressa de sedan genom en sil. Koka upp tillsammans med gelésocker multi och ta sedan från plattan och blanda i vispad grädde. Låt stå i kylen i ca 6 timmar, gärna över natten.
Jag delade tårtbottnen en gång och la moussen i mitten, sedan gjorde jag en enkel glasyr och hällde ovanpå.
Chokladglasyr
100g choklad (jag använde 70%)
1½ - 2dl florsocker
½dl mjölk
Smält alla ingredienser över vattenbad och låt de blandas väl, häll det sedan över tårtan.
Till sist dekorerade jag med chokladfingrar runt och hällde en påse non-stop ovanpå. Vi kan ju säga att den var det hetaste ämnet bland alla barnen!


Frost och snö
