Kycklingpasta

2012-12-04 - 10:39:09 Ätbart - mat


Jag älskar pasta med krämiga såser så när fina Mehrako la upp ett recept på sin blogg så ville jag absolut testa. Resultatet blev otroligt gott och en riktigt favorit hos min lilla Semla! Recepet hittar ni här. Ni måste prova!
 

Chokladtårta med hallonmousse

2012-12-03 - 19:57:00 Ätbart - kakor och sött


När man har fina vänner och deras underbara barn på besök, ja då njuter man för fullt och försöker att suga upp varenda minut itav tiden tillsammans. Vi var totalt sju mammor, sex barn och tre bebisar, med andra ord var vi i full gång hela tiden!
 
Själv hade jag ordnat lite lätt mat och en tårta, sedan hade mina underbara vänner med sig en massa gott de med! Det var så mysigt och jag hoppas, hoppas vi gör om det igen snart!
 
 
Jag använde mig utav lika delar receptet till tårtbottnen, som jag har sett användas ofta utav bloggare, just detta hittade jag hos Sockerrus, så det är alltså hennes recept jag klistrar in här. Vill ni ha recept på tårtbotten utan choklad eller med vanilj eller citrussmak så hittar ni det här.
 
Choklad tårtbotten
 

Ägg
Socker
Mjöl
Potatismjöl
Bakpulver
Kakao

 

Man behöver tre lika stora glas

 

 Gör så här:
 

Sätt ugnen på 150-175 grader (varmluftsugn brukar behöva det lägre gradtalet)

 

Utgå alltid från äggen och knäck dessa i ett glas först. För att få en hög och fin botten (cirka 11-15cm hög) brukar jag använda så här många ägg per form:

 

Till en form på 16 cm i diameter behövs 4 ägg
Till en form på 20 cm i diameter behövs 6 ägg
Till en form på 24 cm i diameter behövs 8 ägg
Till en form på 26 cm i diameter behövs 10 ägg

 

Vid större form: Lägg till 2 ägg för varje 2 centimeter.

 

Vill du inte ha en fullt så hög tårtbotten så kan du halvera antal ägg.

 

Tillbaka till beskrivningen:
Efter att ha knäckt äggen i första glaset så mäter du sedan upp lika mycket socker i det andra glaset, och i det tredje mäter du upp 1/3 Mjöl, 1/3 Potatismjöl och 1/3 Kakao. Jag brukar inte var så jättenoga utan använder ögonmått.

 

Vispa ägg och socker i en skål. Låt det bli riktigt vitt och pösigt så vispa extra länge. Blanda i mjölblandningen och bakpulver.

 

Så här mycket bakpulver behöver du:
 

1 tsk till 2 ägg
2 tsk till 4 ägg
2,5 tsk till 6 ägg
3 tsk till 8 ägg
3,5 tsk till 10-11 ägg
4 tsk till 12-13 ägg

 

Rör om och se till att det är väl blandat. Smörj en form med smör eller olja samt bröa med exempelvis ströbröd, mannagryn, mjöl eller kokos. Häll i smeten och grädda längst ner i ugnen.

 

Ca 20 minuter för 2 ägg
25-30 minuter för 3-4 ägg
35-40 minuter för 5-7 ägg
45-50 minuter för 8-10 ägg
55-60 minuter för 11-13 ägg osv

 

Det är väldigt varierande på ugn vilket gör att det är svårt att sätta exakta tider. Ett tips är att sätta klockan lite innan första sluttiden (beroende på antal ägg) för att sedan testa med en provsticka. OBS: Öppna aldrig ugnen under de första 20 minutrerna då tårtbotten lätt sjunker ihop då.

 

Låt svalna en stund i formen innan du stjälper upp den på galler och lägger bakduk över.

 

 

Sedan fyllde jag tårtbottnen med hallonmousse, åååh va gott det blev, hallon och choklad är ju en perfekt kombination!

 

Hallonmousse

 

ca 250g hallon
1 dl gelésocker multi
2-3 dl grädde

 

Mixa hallonen och pressa de sedan genom en sil. Koka upp tillsammans med gelésocker multi och ta sedan från plattan och blanda i vispad grädde. Låt stå i kylen i ca 6 timmar, gärna över natten.

 

Jag delade tårtbottnen en gång och la moussen i mitten, sedan gjorde jag en enkel glasyr och hällde ovanpå.

 

Chokladglasyr

 

100g choklad (jag använde 70%)
1½ - 2dl florsocker
½dl mjölk

 

Smält alla ingredienser över vattenbad och låt de blandas väl, häll det sedan över tårtan.

 

Till sist dekorerade jag med chokladfingrar runt och hällde en påse non-stop ovanpå. Vi kan ju säga att den var det hetaste ämnet bland alla barnen!

 

 

Frost och snö

2012-12-03 - 08:31:49


Under tiden vi har fixat min nya dator (äntligen har jag photoshop), så har vi även haft gäster varje dag, så jag har verkligen inte haft någon tid till bloggen. Vi har dessutom fullt upp med att ordna inför januari. Men förhoppningsvis hinner jag uppdatera bloggen en del ändå.
 
Nu har det varit frost i några dagar och idag såg jag att det kommit snö! Underbart, kallt, men underbart!