Mitt birag

2012-10-29 - 19:14:00 Ätbart - kakor och sött


Jag har tidigare nämt att jag deltog i en cupcakes utmaning. Det var riktigt roligt och vinnaren förtjänade verkligen att vinna! Eftersom vi var anonyma i tävlingen så har jag inte lagt upp mitt bidrag än, men det får ni se nu!
 
Muffins receptet är det vanliga jag brukar göra och det hittar ni här. Tycker verkligen de är jättegoda! Frostingen hittar ni på samma länk, men jag har smaksatt med hallon och färgat rosa. De var riktigt mumsiga!
 
 

Vinnaren är...

2012-10-29 - 09:36:40 Tävlingar & rabatter


Vinnaren utav ett presentkort på 300 kr hos Belysningsdesign.se är Johanna! Grattis! Du kommer att blir kontaktad via mail.
 
För er som inte vann så finns fortfarande en rabattkod för alla fina läsare så att ni ändå ska kunna köpa en lampa till ett billigare pris! Skriv in koden Lampor2012 och få 10% rabatt på köpet.
 
bild lånad av Belysningsdesign.se

Cupcakes med dumlefluff

2012-10-25 - 08:53:00 Ätbart - kakor och sött


Dumle är nog mitt favorit godis, så det är inte så konstigt att jag bara älskade den här dumlefluffen jag testade.
 
Recept
 
2 dl grädde
200 g dumle
 
Värm grädden på spisen, den ska inte koka! Lägg sedan ner all dumle i grädden medan den fortfarande står på spisen och rör tills all dumle smält och blandat sig med grädden. Den ska sedan stå i kylen i minst 6 timmar, eller gärna över natten. Vispa sedan med elvisp till önskad konsistens. Dekorera sedan cupcakes med fluffet och annat. Passar perfekt med bär, till exempel jordgubbar eller hallon.
 
Muffins receptet jag använde mig utav hittar ni här.
 
Glöm inte tävlingen!
 
 
 

Lite annorlunda

2012-10-25 - 08:18:00 Barn - roligt


Alla barn älskar väl att måla, men varför inte låta de testa på ett nytt sätt att måla på. Jag hade en gammal kartong hemma som bara skulle slängas (efter att barnen lek allt möjligt med den), då tog vi fram pennor (går ju bra med vattenfärg eller annan färg också) och lät barnen testa på att måla på något lite annorlunda.
 

Köttgryta med grädde

2012-10-24 - 08:06:00 Ätbart - mat


Grytor är en favorit! Gillar de flesta, men gör de tyvärr inte så ofta, det får det bli ändring på!
 
Recept
 
kött
morötter
potatis
gullök
färsk rosmarin
grädde
vatten
ekologisk grönsaksbuljong
salt
peppar
grillkrydda
ingefära
 
Börja med att hacka löken och skära morötter, potatis och kött i lagom stora bitar, det beror på hur du själv vill ha det. Stek sedan löken tills den blir mjuk och lägg då i köttbitarna och fortsätt steka tills köttet får färg. Lägg därefter i morötter och potatis samt lite grädde och vatten, färsk rosmarin (eller torkad), kryddor och buljong. Jag mäter aldrig när jag kryddar utan smakar av och ser om det behövs något mer. Låt koka tills morötterna är mjuka och köttet verkar bra (tar aldrig tiden). Servera gärna med ris och sallad!
 
Glöm inte tävlingen!
 

Rösta och vinn ett smycke!

2012-10-22 - 19:42:43 Tips


Jag är med i en cupcake utmaning! Gå in och rösta på det bidrag du tycker bäst om. Alla som röstar har chans att vinna ett smycke!
 

Hajj pyssel

2012-10-22 - 10:15:00 Barn - pyssel


Nu är det tiden för muslimernas pilgrimsfärd, hajj (uttalas hadj) och för att lära barnen lite om det har vi gjort ett superenkelt pyssel av Kaaba med små hajj gubbar, som vi kallar de, som går runt.
 
Detta pyssel är verkligen hur enkelt som helst och jag har bara använt saker som man oftast har till hands i hemmet.
 
Materialet vi använde oss utav ser ni på bilden nedan, en tom juicekartong, två vita papper, några tops, en kartongbit, klister, svart vattenfärg, guldfärgat presentsnöre, pensel och sax.
 
 
Klipp av juicekartongens botten så att den blir en kvadratisk kub och klistra sedan på de vita papperen så att alla sidor täcks. Därefter målar man hela svart med vattenfärgen.
 
 
Klistra fast kuben på kartongbiten och klipp av så mycket presentsnöre som behövs för att gå runt kuben ett varv och klistra på den ganska högt upp. Klipp sedan två till korta bitar och klistra de på ena sidan utav kuben. Och där har ni mini Kaaba färdig.
 
 
 
För att sedan få de söta små mini hajj gubbarna så klipp av det vita på båda sidor av topsen och doppa de i lite klister och placera de runt er mini Kaaba.
 
 
Och så var pysslet färdigt! Perfekt för barnen att lära sig lite om hajj och samtidigt få vara kreativa och både måla och klistra.
 
 

Leksaksmat i trä

2012-10-21 - 20:04:08 Barn - saker


Igår fick barnen riktigt fina leksaker från min morbror och hans fru. Jag vet inte vem som blev mest glad, jag eller barnen! För det är nämligen precis det som jag gått runt och drömt om! Jag blev verkligen helt kär i detta mejeriset i trä!
 
Så det är inte så konstigt att det första jag gjorde idag var att googla leksaksmat i trä och hittade såklart en massa fina saker som jag nu önskar jag kunde köpa till barnen!
 
 
 
 
 
 
 
 
1,2,3,4

Morotskaka

2012-10-21 - 10:31:00 Ätbart - kakor och sött


Igår hade vi fina gäster på besök, min mamma, morbror med fru och mormor och morfar. Det var jättetrevligt och som vanligt fick barnen (och vi) underbara presenter! Tack ♥ Alltid så trevligt att ses!

Jag bakade i alla fall min allra första morotskaka. Jag tog ett säkert kort och använde mig utav Leila Lindholms recept. Den blev jättegod! Ni bara måste prova! Jag som annars alltid har fått för mig att jag inte gillar morotskaka för den enkla anledningen att det är morot i haha, men jag verkligen älskar den och kommer absolut göra den igen! De svarta prickarna i toppingen är förresten på grund av att jag använde äkta vanlijpulver istället för vaniljsocker, det är ju mycket godare!
 
Glöm inte tävlingen!
 
 
 

Any.Do

2012-10-19 - 13:07:34 Tips


Min man har laddat ner en ny app till mig som jag bara måste rekommendera! Och ja, haha, det är han som brukar ladda ner nya praktiska saker, eftersom jag är smått efter i teknikvärlden ;)
 
Appen heter Any.Do och hjälper dig att orgnaisera tillvaron, något som jag verkligen behöver. Egentligen tycker jag att alla behöver denna app. Det bästa förutom alla funktioner är att den är gratis
 
Vad man gör är i stort sätt att skriva listor. Man skriver vad man ska göra idag, imon, i veckan och senare. När man sedan klickar på en sak på listan så kan man bland annat lägga alarm på den eller göra en ny lista under. Om man till exempel skriver baka som jag gjort, så kan man sedan klicka på den och gå in på en ny lista där man har skrivit upp allt man ska baka, eller recept, ingredienser etc. Perfekt när man ska skriva inköpslistor!
 
En annan supersmart grej är att när man får ett missat samtal så frågar appen om man vill ringa tillbaka nu, senare eller ignorera. När man väljer senare så frågar den även när. Jag valde en timme senare och då la den automatiskt till det i min lista och klickade jag på den så ringde den direkt! Verkligen en supersmart app som alla borde ha!
 
Glöm inte tävlingen!

Washi tape

2012-10-17 - 08:52:00 Mina pyssel & projekt


Jag har länge tänkt köpa washi tape men inte riktigt hittat vad jag velat ha. Så en dag kom jag över dessa fina. Helt enkelt precis vad jag ville ha! Bara till att börja använda!
 
Glöm inte tävlingen!
 
 
 

Ryggsäckar

2012-10-17 - 08:31:00 Barn - saker


Barnen ska få sina första ryggsäckar. Jag har kikat på dessa sedan förra året och nu var de på rea! Självklart slog jag till och köpte varsin till barnen.
Finns att köpa här.
 
Glöm inte tävlingen!
 

Photo Challenge #17

2012-10-16 - 13:18:38 Photo challenge


Photo Challenge 17. sweet
 
Det här är vad jag kallar sweet. Mitt favorit smycke 
 

Höstpyssel

2012-10-16 - 08:07:00 Barn - pyssel


Barnen älskar att plocka med sig diverse saker hem från naturen och nu på hösten finns ju så härliga färger att det måste utnyttjas! Vi bestämde oss för att låta hösten få komma in hos oss och göra ett stort höstpyssel!
 
 
Man behöver en skokartong, stark tejp, klister, penslar, förkläde, papper (färgat eller vitt), färger att måla om man använder vitt papper och naturmaterial som kottar, mossa, stenar, löv, pinnar etc.
 
Man börjar med att klippa en bit ner på hörnen i skokartongen, sedan kan man välja att klippa av de så att man sedan lägger sakerna i eller som vi gjort att man viker ner sidorna och tejpar fast de så att de inte lostnar. Detta gjorde vi för att vi hade en gren som skulle föreställa ett träd som behövde lite extra stöd att stå och det stack vi sedan ner i ett hål.
 
Sedan klistrade vi på papper, gärna färgat, men vi hade bara vitt hemma, så vi målade det sedan med vattenfärger.
 
 
 
När det torkat, vilket gick väldigt fort, så var det dags att klistra på de olika sakerna barnen plockat ute. "Trädet" stack vi ner i hålet och täckte öppningen med en kotte.
 
 
 
Och så här blev det färdiga resultatet! Gissa om vi var nöjda! Den står nu i köket så att vi alltid kan se den.
 
 
 
 
 
Glöm inte tävlingen!

På blogg.se

2012-10-15 - 19:52:00


Det tog mig ett tag att fatta varför jag fått så många nya besökare. Tack blogg.se!
 
Och till alla nya som kikar in här så är ni så välkomna och hoppas ni ska trivas på bloggen! Blir så glad för alla fina kommentarer!
 
Glöm inte att lägga till på bloglovin' för att lättare hitta tillbaka!
 
 
Glöm inte tävlingen!

Höst bilder

2012-10-15 - 18:58:00 Foto / Kamera


Nu har jag äntligen fått chans att få med mig kameran ut! Älskar färgerna på hösten, de lyser verklign upp.
 
 
Glöm inte tävlingen!
 
 

Vinn 300 kr presentkort

2012-10-13 - 08:49:00 Tävlingar & rabatter


Så här på hösten när mörkret är ett faktum så är lampor ett måste. Bra belysning för att lysa upp de mörka dagarna och lampor som ger den mysiga stämningen man vill ha när det är kyligt ute.
Innan jag flyttade till egen lägenhet så insåg jag inte hur viktig detalj en lampa är i rummet. Det är den som kan ge det där extra som saknas och ger rummet sin helhet.
 
Underbara Belysningsdesign.se har tagit fram en rabattkod för mina fina läsare så att ni ska kunna köpa just er drömlampa till ett billigare pris! Skriv in koden Lampor2012 och få 10% rabatt på köpet.
 
Ni har även chansen att vinna ett presentkort hos Belysningsdesign.se värde 300 kr!
Delta genom att motivera i en kommentar vilken lampa du vill ha och varför just du ska vinna presentkortet.
Tävlingen avslutas den 25 oktober kl 12.00. Vinnaren kontaktas via e-mail och ett inlägg kommer även upp om vem som vann!
 

Vilken bok?

2012-10-12 - 11:07:23 Tips


Har länge tänkt köpa en bok om cupcakes men inser att jag har grov beslutsångest. Jag kan bara inte välja! Vilken är bäst? Jag gillar inte inte heller för ovanliga smakkombinationer, men testar annars gärna må.
 
Vilken bok rekommenderar ni?
 

Tabbouleh

2012-10-11 - 19:49:00 Ätbart - mat


Världens godaste sallad enligt mig! Ni bara måste testa denna!
 
Recept
 
persilja
bulgur
tomat
rödlök
citron
olivolja
salt
sumak
 
Mängden beror på hur mycket du vill göra, jag gjorde för 2-3 personer. Lägg 25 g bulgur i ca ½ dl eller mindre kokande hett vatten och låt stå tills vattnet absorberats. Hacka en halv rödlök, två tomater, och en mellanstor knippe persilja, allt i mycket mycket små bitar. Enklaste sättet tycker jag att hacka persiljan på är att först samla ihop det med en kvist i taget så att det ser ut som en blombukett, sedan sätter man ett gummiband runt stjälkarna ganska nära bladen och klipper av de långa stjälkarna som sticker ut. Samla bladen med handen och skär tätt, nästan som att du river med kniven. Blanda allt och häll på saften från en halv citron, ringla över olivolja samt häll i salt och sumak (en krydda som finns i orientbutiker). Klart att servera!
 

Frost

2012-10-10 - 09:12:34


Vilket underbart väder, solen skiner och så tittar jag ut... FROST!
 
Öppnade balkongdörren för att fota och kände den bitande kylan. Hustaken var täckta utav frost. Jaha så nu har det blivit vinter eller?
 

Photo Challenge #16

2012-10-09 - 21:52:00 Photo challenge


Photo Challenge 16. something you made
 
Det här är en utav de saker jag känner att jag har lyckats bäst med. Det är var sin bok till Semlan och Nena. Jag har scrappat och skrivit om saker som de gjort och lärt sig. Den börjar under graviditeten och är tänkt att sluta när de är ca 7 år.
 
Lite mer om vad som finns i böckerna kommer jag att skriva om vid ett senare tillfälle.
 

Syltkakor

2012-10-09 - 12:06:00 Ätbart - kakor och sött


Har länge varit sugen på att baka syltkakor och när jag då hittade ett superbra recept så var jag ju tvungen att baka!
Jag följde det här receptet men hade inget potatismjöl så det bytte jag ut mot majsstärkelse istället. Och så använde jag såklart min jordgubbssylt som fyllning!
 
 

Baksaker

2012-10-09 - 08:50:05 Inredning & detaljer


Detta finns på min "vill ha" lista just nu. En massa kul baksaker! 
 
Den hjärtformade springformen hittar ni på Åhlens och de andra sakerna finns på IKEA.
 

Skålar

2012-10-06 - 21:53:34 Barn - pyssel


Pyssel som är riktigt roligt är ju det som man faktiskt kan ha användning utav när man har pysslat färdigt. Ett exempel på det är dessa söta små skålar som Semlan gjort. De kan användas till allt möjligt smått, till exempel snacksskål till barnen, eller värmeljushållare! Blir även en superfin present!
 
Vi använde oss utav en lera som var mycket enkel att arbeta med, en lufttorkande lera och bland annat finns att köpa på Panduro.
 
Först kavlade vi ut en bit lera, ganska tunnt och om man vill kan man skära kanterna lite jämna i en cirkel eller låta det vara lite ojämnt, vilket är supercharmigt när barn gjort det! Tryck sedan ut den kavlade leran i ett decilitermått och ta sedan ut den försiktigt eller forma den själv med händerna. Låt den stå och torka, kan ta några timmar beroende på hur tjock den är (vi väntade över natten för att vara säkra). Sedan fick Semlan välja en lackfärg (finns också på Panduro) och måla hela skålen. Låt den torka igen och sen är den färdig att användas!
 
 

Jordgubbssylt

2012-10-05 - 19:27:05 Ätbart - kakor och sött


Ställde mig för att göra jordgubbssylt igår kväll. Det är verkligen en helt annan smak när man gör egen och så kan man dessutom kontrollera sockret mycket bättre. En sak som jag dock aldrig lär mig är att älska själva jordgubbsbitarna i sylten så efter jag kokat den så kör jag ner stavmixern och gör den helt slät.
 
Recept
 
1 kg jordgubbar
300 g syltsocker
 
Koka de tillsammans i några minuter och så är det klart! Häll upp den medan den fortfarande är varm i fina burkar och ständ locken väl. De går bra att förvara i skåp tills man öppnat den, då bör den förvaras i kylskåp.
 
 

Lax i gräddsås

2012-10-04 - 14:54:00 Ätbart - mat


Vi äter ofta lax och försöker få många goda variationer när vi tillagar den. Senaste är lax i gräddsås som var otroligt gott och passar lika bra med ris, som pasta och potatis.
 
Recept
 
laxfilébitar
grädde
salt
peppar
oregano
koriander
grillkrydda
 
Skär laxfilén i några cm stora bitar, salta och peppra och stek tills den fått färg och häll sedan över grädde och de andra kryddorna efter smak.
 

Gröna hemmet

2012-10-04 - 08:38:55


Idag får jag besök <3 utav ingen mindre än fina bloggerskan bakom bloggen Gröna hemmet. Så jag vill passa på att tipsa om hennes underbara blogg där jag ofta kikar in! Hennes blogg är riktigt inspirerande för att bli mer miljövänlig, hälsosam och använda naturliga produkter. Hon har dessutom en hel kategori med "gör din egen..." saker, tex egen allrengöring och deodorant.
 
Så jag rekommenderar härmed alla läsare att gå in på hennes blogg och kika runt bland alla fina inlägg!
 
 
bilden är lånad från Gröna hemmet

Min bricka

2012-10-03 - 21:35:47 Mitt hem


En utav mina absoluta favoritsaker, denna underbara bricka från SIA.
 
 

Korv

2012-10-03 - 08:18:06 Ätbart - frukost


Mina barns favorit frukost just nu är korv!